Gastronomi

Ikväll tog astronomikursen nya höjder när vi besökte Atelie des chefs på favoritgatan Rue Constantin och lagade mat som riktiga mästerkockar. I en timme ungefär. Det var lite som att bli inkastad i ett Masterchef när vi alla fick varsin skärbräda med spännande verktyg på och skulle urbena och skinna fisk. Men det gick galant och tack vare mästerlig dekorering blev min tallrik snyggast. Tror jag.
 
Knyte med fisk, spenat, zucchini, morot och diverse kryddor samt tapenade

Kaka med citronkräm och päron

Ett liv utan ugn

När man inte har någon ugn får man göra det bästa av situationen. Till exempel haka på och baka kladdkaka hos dem som faktiskt har det när tillfälle bjuds. I fredags efter origamikursen gick några av oss och handlade och sen gjorde vi dubbla kladdkakor hemma hos Ellen. Det såg ut lite såhär!
 
Sarah, Ellen, Anneli och Anna

 

Att handla mat

Här i Aix har vi väldigt bra mathållning. Delvis på grund av en spektakulär matcirkel i Halv åtta hos mig-stil, men även då vi handlar väldigt bra. Att handla har blivit något av ett nöje och vi går länge runt i affären och spanar in spännande prylar och konstiga kryddor. Ibland får mycket följa med i korgen, ibland inte så mycket. Igår handlade jag till exempel endast en vitlök och Anna handlade bara en banan. Så kan det gå.

 
 
 
 

Humor?


Seg lördag

I lördags när jag vaknade upp i Annas säng hade vi planer på att åka till Marseille över dagen. Så blev inte fallet, för utomhus snöade det. Och det slutade inte snöa på hela dagen, något som tydligen händer sisådär var femte år här i Aix. Vår franska vän Caroline var i chocktillstånd.
 
Inte ofta uteserveringsmöbler är täckta med snö

Istället för Marseille bestämde vi oss för att undersöka en tesalong vi hört talas om för att variera vårt favoritställe Orienthe Ganesh med. På det nya ställen Coco Bohème fick utlänningar första tekannan gratis och när det regnade var varm choklad på halva priset, vilket ju såklart gjorde att vi trötta och otaggade svenskar kände oss väldigt hemma. Efter vårt besök på telasongen lagade jag och Anna middag tillsammans med franska Caroline innan vi däckade framför en film, överkomlig lördag helt enkelt.
 
 
 
 

Pappersvikning

 I fredags var det ingen skola, vilket fredagar brukar innebära här i Aix, utan istället spenderades förmiddagen på skolan med att vika små papper till Origami-figurer under ledning av skolans receptionist som har japanskt ursprung. Vi var ett tiotal tappra elever där som trotsade morgonen och tyckte det verkade kul med "fakultativ aktivitet" som det så fint kallas när det är frivilligt.
 
Alla mina verk! Tranor, fjäril, påfågel och båt


Påfågeln

Anneli är djup och konstnärlig

Läxor

Vi har massor med läxor till imorgon. Bland annat ska vi skriva CV på franska och ansöka till ett jobb som vi fått en annons till. Sen ska vi läsa många sidor i en liten blå bok som vi håller på och läser med skolan. Det är ju himla bra men det blev med så kort varsel så det är lite jobbigt ändå. 
 
Så när jag storhandlat och blivit överfallen av en fransman som ville berätta om sitt företag amnestystyle och hjälpa mig bära mina påsar tog jag min lilla blå bok och gick till en park för att sitta på en bänk i solen. Jag hittade både park och bänk och läste mina 10 sidor. Med hjälp av Norstedts ordlista som jag har laddat ner i mobilen, kan vara det bästa köpet någonsin. Sen blev det kallt och då gick jag hem via Niki och Emma som låg och sov i klassisk Aix-stil. 
 
Inte mycket för världen men solen gör det ändå rätt bra

Matlagningsskills och kalas

I matcirkeln var det igår Emma och Nikis tur att laga middag. Eftersom vi är nyttiga och äter mycket grönsaker osv blev det Ratatouille kvällen till ära innan vi träffade några andra från klassen för att dricka drinkar osv. Annas pojkvän är här på besök så vi det var väl klart att vi skulle visa honom lite hur det funkar här i Aix. Turligt nog var det Ladies night och vi bjöds bland annat på gratis champagne, helt okej skulle jag säga.
 
Niki gillar att laga mat


Såhär kan det se ut en tisdagkväll


Många drinkar till Erik


Vi skickade en hälsning till Elisabeth och Lisa som fyllde år igår


Försökte oss på en gangsterbild

 
 
 
 

Mat

Idag hade vi den första lektionen i kursen Gastronomi som jag har som tillval här i Aix. Vi diskuterade kursen lite, gick igenom vilka konstiga franska rätter som kommer från vilken del av landet och övade verb/namn på verktyg som kan vara användbara när det kommer till matlagning. Även om jag inte älskar att laga avancerade måltider varje dag kommer det nog bli najs! Ikväll tänkte jag mig typ cous-cous eller pasta med svampsås, festligt.
 
På tal om mat har jag förstått att Findus hamnat i lite blåsväder angående hästkött. Ingen big deal här i Frankeriket där man äter hästar precis som vilket annat djur som helst, men ändå. Såklart händer inget crazy utan att någon utnyttjar det för att göra dåliga skämt som ändå är så sjukt roliga!
 
 

The white tree of... what?

Här i Aix står ett vitt träd. Ett träd som på pricken ser ut som Gondors vita träd i Sagan om ringen. Lite coolt ändå tycker jag. 
 
 
Trädet gick vi förbi på vår stadsvandring med skolan i fredags. På stadsvandringen hittade vi även en tuff äldre herre. Eller så var det Anna, lite oklart.
 

Februari?

Idag hängde jag i en park med Niki, Emma och Christine. Helt OK med sol och picknickbrunch där man kan sitta i bara t-shirt. Är det verkligen bara februari? Taggar mars, april, maj och ännu mer värme!
 

Kalasfredag

Igår efter en tung raviolimiddag med Anna gick jag, Anna, Christine, Emma och Niki iväg på kroppsmålningskväll på en bar en bit utanför stan. Väldigt oklart, men vår nya franska kompis tyckte absolut att vi skulle va med så hey varför inte! Kunde ju vara ett bra sätt att lära sig franska tänkte vi. Efter ett par timmar kom vi hem med varsin tribaltatuering. Så kan det ju också gå...
 
Niki taggade med en YOLO-tatuering på kinden




 

Glad alla hjärtans dag!

Anna hälsar glad alla hjärtans dag till alla på bloggen även om hon inte vet det själv. 
 

Seriöst

På fredag ska jag ha föredrag om den stora katedralen i Aix tillsammans med Anna. Vi ska göra någon sorts stadsvandring och så får alla berätta om varsin del av staden under tiden vi går runt. Eftersom vi är så seriösa gick jag och Anna på ett eget studiebesök till katedralen igår efter att vi hälsar på Nikilina på sjukhuset med lite fika och mat. 
 
I kyrkan hamnade vi på en guidad rundtur som slutade med att hela bibeln citerades på franska. Tur att vi har koll på sånt inför presentationen. Mindre tur att vi inte kom därifrån föränn hela bibeln var citerad.
 
Det gotiska skeppet


Seriös arbetskompis

Klostret
 

Besök på en tvättomat

Idag besökte jag och Anna en tvättomat här i lilla Aix, för här finns inga svenska tvättstugor att sitta ensam eller boka tid i för att undvika mänsklig kontakt i så stor utsträckning som möjligt. Nej här träffas man i små tvättemater med ett tiotal maskiner där alla sitter på bänkar och äter baguetter och väntar på att maskinen ska va färdig. Dagens lärdom är att man bör läsa skyltarna innan man startar en maskin.
 
Tuff brud

Dagens franska tvättkompis

Mistralvindar

 
Kanske är det detta som kallas mistralvindar här i södra Frankrike? Vi är lite osäkra. Men det vi kan vara säkra på är i alla fall att man nästan blåser bort av att vara utomhus såhär års.

Att bo i lägenhet

I tisdags kom hyresvärden förbi och fixade lite med hyran för februari osv. Hon tyckte vi såg mindre skräckslagna ut när hon pratade franska så kanske har jag lärt mig någonting under den första månaden trots allt. I alla fall så är det ganska lyhört här i lägenheten och vi fick höra massor om att det varit uppror bland hyresgästerna för att någon i en annan lägenhet haft en förfest som spårade ur. Spännande, för det märkte inte jag av över huvud taget. 
 
En dag hittade jag den här lappen i trappuppgången. Stackars den som hade kalas, lite kul ska man väl få ha i alla fall. Även om det är lyhört.
 

Marseille

Idag klockan 12 skulle jag hämta upp Anna för att göra helgens utflykt till Marseille. På vägen fick vi med oss inte mindre än tre andra damer i form av Emma, Camilla och Anneli och vid halv två ungefär tog vi bussen härifrån. Fördröjning pga inhandling av pain au chocolats osv osv. 
 
I Marseille åt vi musslor på en uteservering och försökte att inte tappa bort varandra. Går nämligen många spännande rykten här i Aix om att Marseille är en mycket farlig stad. Efter att ha druckit kaffe på donken kom vi i alla fall hem utan manfall och åt hemmagjord pizza på tortillabröd, fantastiskt. 
 
Camilla, Emma och Anna

Anna och jag

Cinéma

Igår efter att ha simmat och blockat simbanorna för andra simmare under en dryg timme gick jag och Anna på bio och såg Django, mycket bra film! Klassisk Tarantino med en grym story. Vi såg den på engelska med fransk undertext. Känns inte riktigt som jag hade fattat allt om det blivit helfranskt... Började dock undra lite hur mycket engelska fransmännen kan egentligen när jag och Anna var dom enda i hela salongen som skrattade åt ett skämt eftersom skämtet var lite felöversatt i textningen. Konstigt det här med språk.
 
 
 

 


Ibland handlar det om små saker

Idag efter skolan var det iskallt utomhus. Tror temperaturen droppade minst 5 grader när en regnskur kom förbi... I alla fall bestämde jag mig för att gå och ladda på min franska mobiltelefon med ett nytt månadsabonnemang och handla lite gott te eftersom det jag köpte förut var sjukligt äckligt. Efter att ha sett lite vilsen ut fick jag hjälp att fylla på simkortet så som man gjorde hemma förut, genom att ringa upp en telefonsvarare och knappa in rätt siffror. Det verkade lite småjobbigt men nästa gång klarar jag det själv! 
 
När jag sen skulle handla te och diskmedel var jag på allmänt trött humör då jag var helt galet hungrig efter bara en scone till lunch, men då träffade jag dagens räddare; killen som satt i kassan. Han började skämta med mig när jag skulle betala och även om jag inte riktigt förstod vad han sa blev jag himla glad av att bara kunnat prata en liten stund med någon vars humör smittade av sig. Såna små saker kan ju göra så himla mycket tycker jag och plötsligt var det inte lika tråkigt att gå hem ensam i regn och mörker. 
 
 

Att gå på folkhögskola

Idag jobbade vi med Frankrike och dess koloniers geografi i skolan i sann mellanstadieanda! Det vill säga genom att göra plancher med fina bilder och lite text här och var innan våra presentationer. Dagen till ära hade vi även bytt lärare med en annan grupp för att få lite nya åsiker om våra kunskaper, tydligen någon som ska återkomma varje onsdag framöver. Trevligt. Jag jobbade i alla fall med sydöstra frankrike och ön La Réunion som ligger utanför Madagaskars kust. Nedan syns dagens mästerverk som jag skapat tillsammans med Anna!
 

Detaljer

Idag bytte jag språk på min facebooksida. Till franska såklart. Visserligen har det gått en månad här men ändå, små detaljer gör säkert lite grann i slutändan. Men idag när hyresvärden kom hit för att fixa med hyran tyckte hon att vi nog ändå blivit lite bättre på det här konstiga språket trots allt. Kul att höra ändå.
 
Några andra som har öga för detaljer är Elin och Erik. På bilden syns deras nya ljusslinga från IKEA som inte bara lyser upp i natten utan faktiskt drivs med solceller och är lagom miljövänlig. Fint det!
 

Konsten att fånga uppmärksamhet

Idag hade jag föredrag i skolan. I fem minuter skulle jag prata om en fransk personlighet på franska. Sånt som jag vet är dötråkigt att lyssna på. Men så BAM slog det mig och jag kom på det ultimata sättet att få någon att lyssna; genom att starta en tävling med ett soft pris. Dagens pris blev således två stycken pain au chocolat och inspirerad av Stefan Holms allmännbildning gjordes presentationen om till ett På Spåret-program. Inte helt fel heller när Anna erbjöd mig en av priskakorna som tack!
 
För att fira att det gick bra kollar vi på ett youtubeklipp. 
 

Spontanresa till Vitroles

Igår åkte jag, Anneli, Elin och Erik till IKEA en timme bort med buss. Elin och Erik har precis flyttat till en egen lägenhet här i stan och vi andra behövde lite småsaker och taggade utflykt såklart. Efter några mindre problem med bussar hamnade vi till slut vid rätt hållplats och tog oss till affären trots att vi nästan blåste bort på den korta promenaden. Såna här vindar finns inte hemma kan jag ju säga i alla fall, kanske är det mistralvindarna vi fått höra om eller så var det väl bara blåsigt. Oavsett vilket var det helt fel dag att ha kjol på sig märkte jag nästan direkt...
 
Vi åt kötbullar och handlade färgglada ljusslingor för att pigga upp våra små lägenheter. Jag funderade lite på det här med varför man ofta behöver en sax för att öppna ett paket med saxar, himla osmidigt egentligen. Efter några timmar blåste vi hemåt igen genom stormvindarna och under en helblå himmel. Fin utflykt!
 
Anneli utanför IKEA. Höll man påsen vanligt blåste den iväg!


Lä på busshållplatsen


Funderingar

Här i Aix finns små bussar som det finns kanske 10-15 platser i skulle jag gissa på. Bussarna åker runt på små bestämda rutter men man ser dom inte så ofta. Tror att dom undviker att åka runt i gamla stan där vi hänger mest. 
 
I alla fall finns det andra saker som åker runt inne i gamla stan och på andra platser med för den delen. Någon sorts småbussar eller kanske taxis? Dom åker lite som dom vill och hamnar på smågator och passerar stolparna i marken med jämna mellanrum. Funderar på att hoppa på en av dom bara för att testa, det får bli mitt nästa mission här i staden!

Pyttebuss
 
 

Att prata i telefon på franska

Igår tipsade vår lärare om en teatergrupp här i stan som skulle spela upp en improvisationsteater igår kväll. Det var tydligen väldigt populärt och krävde reservation, helt olikt allt annat här som verkar vara väldigt spontant. Till exempel på biografen, där biljettkassan öppnar 15 minuter innan filmen börjar.
 
Vi var fyra stycken som ville se teatern och när jag gick runt på stan igår efter simningen slog jag en signal till teatergruppen för att se om det fanns plats. Märkte ganska snart att franska är svårt, men att franska över telefon är betydligt svårare. Lyckades få reda på lite saker innan jag fick förklara att jag inte riktigt förstod och att han pratade för fort. Illa! Men till slut gick det fint och en timma senare ringde han tillbaka och meddelade att det tyvärr inte fanns några platser. Tråkigt men ändå kul att jag lyckades prata lite franska i telefon. Visserligen skrattade han åt min förvirring när jag tappade verben, men hey man kan inte få allt. Eller? 

Här går jag om nätterna