En oväntad resa

Idag var det utflyktsdag med skolan för andra gången sen vi kom hit till Aix. Denna gången hade vi fått veta att vi skulle vara borta hela dagen och ta med picknick till lunch, väldigt oklart allt som allt. Efter en lektion på morgonen gav vi oss av med buss genom det provencalska landskapet och slingrade oss på krokiga serpentinvägar upp för berg och ner för dalar. 
 
Förvirrade och disorienterade passerade vi i alla fall världens högsta stenakvedukt ute på landsbygden och hamnade sen i Ventabren, en liten stad på toppen av en kulle. Spännande! Den fina utsikten förstördes dock av massa fula oljeraffinaderier i horisonten. 



Huvudgatan
 
Efter att ha vandrat runt på smågator och tappat bort allt från varandra till bussen kom vi till slut iväg och blev avsläppta i ett naturreservat där vi promenerade runt tills vi hamnade på en stor åker. Ännu mer spännande!
 
Klassen picknickmyser i leran
 
När vi återigen lokaliserat oss blev vi ivägkörda till en stor damm där vi kunde gotta oss i 18 grader och sol en stund. Helt okej skoldag ändå. 
 

Amanda, jag och Ellen

 

Ensam igen

Okej inte riktigt, för jag bor ju ändå med Emma och hon är faktiskt här! Men imorse åkte i alla fall Helena hem till kalla Sverige igen. Tyvärr går det inga direktflyg från Stockholm till Marseille den här tiden på året så det blev att resa från Nice istället. Vi får väl se vilket sätt som är bäst att ta sig hem på för min del när kursen är slut.
 
Vi hann i alla fall med massor med spännande saker här dom senaste dagarna. Till exempel så åt vi musslor på en mysig restaurang fylld av militärer och drack varm choklad i solen. Roligt med besök av en så fin tjej!
 



Puss på dig!
 
 

Man hinner mycket i en liten stad

Igår drack vi bland annat te på ett orientaliskt fik här i Aix. Blir svårt att blogga när Helena har så fantastiska idéer och det finns alldeles för mycket att göra som tar upp vår tid. Här får ni i alla fall ett par bilder!


 
 

Fredag som lördag

Igår försökte jag och Helena gå vilse i vår lilla stad utan större framgång. Helena lärde sig att hitta rätt bra och när vi skulle hem mitt i natten kunde hon vägen minst lika bra som jag. Trots det finns det mycket kvar att utforska! Vi gick i alla fall runt i små butiker, drack varm choklad i solen och handlade potatis på en grönsaksmarknad.
 
 
På kvällen hade Nikilina 20årskalas i sin lägenhet där alla sjöng och skålade och åt chips. Mysigt. Tillslut hamnade vi på en jazzklubb i en källare, alltid lika intressant. 
 
 

Besök!

Igår fick jag finbesök här i Aix av söta Helena som har åkt ändå från Sverige för att hänga här några dagar i den lilla lägenheten. Vi började storslaget med en ost- och kexkväll på nedervåningen i vårt lilla chateau tills alla nästan däckade av utmattning och Lovisa, Ellen och Wilma vandrade hemåt. Nu ska vi ut och undersöka staden!
 
Torsdagsmys
 
Världens finaste Helena

Simning!

Idag efter skolan och en crêpe till lunch gick jag, Lovisa och Kattis till den lokala simhallen för att testa våra fördigheter och spana in hur nåt sånt funkar här i Frankeriket. Det visade sig vara en spännande upplevelse då viktiga delar var bland annat nattklubbsgarderob och badmössor.  

 

Men det kostade bara 15 kronor att bada och vi kände oss väldigt coola i våra mössor, typ som killen på bilden. Så simning ska förhoppningsvis bli ett återkommande inslag i vår franska vardag. Och hur coolt är det inte att kunna berätta om sin franska simhall när man kommer hem till Sverige igen?

 

Snabba brillor från Google

Dumheter

Ibland slår min egen smarthet tillbaka på mig själv. Som idag, då jag varit på jakt efter min pulsklocka inför träningspasset imorgon. När jag kom hit till våra 28 kvadrat tänkte jag nämligen att jag var tvungen att lägga mina saker på smarta platser då förvaringsutrymmet här är relativt begränsat. Exempelvis delar vi på en byrå och 13 galgar samt har ett pyttelitet badrumsskåp. 
 
Trots att jag vänt upp och ner på hela lägenheten, vilket tog ungefär 3 minuter, hittade jag ingen klocka. Försökte då spåra mina steg och genomskåda mitt smarta gömställe. Utan framgång. Tills jag helt oväntat hittar klockan, begravd i min ena sko, när jag för fjärde gången vände upp och ner på nedervåningen. Fascinerande hur saker kan försvinna när det knappt finns några till att börja med!
 
Garderoben. Notera takhöjden på ca 1 m
 
 
 

1€ glaset

Igår fyllde Agnes år och det firade några av oss med att hänga på en vinbar här i staden. Vinbaren var pytteliten och mysig helt utan sittplatser och med vintunnor som bord. Vad var det då som var fint med den här platsen? Bland annat att ett glas vin kostade 1€ och var superlitet. 
 
Nåt annat fint var att när baren blev full började folk ställa sig på gatan utanför och mingla med egna kompisgäng och andra okända. Alltså ett perfekt ställe att börja prata franska med främlingar! Vilket mer eller mindre borde klassas som hemstudier. Allt det här en helt vanlig tisdagkväll, undrar vad som kan hända en fredagkväll i april...
 
Anna, Agnes och Annas amerikanska roommate Jamie

 
 
 
 

Jakten på Baguetten

Ja, ni läste rätt. Baguetten med stort B. Här i Aix har jag och min kära rumskamrat Emma gett oss iväg på jakt efter den perfekta baguetten att komplettera soppan/salladen/gourmetmåltiden med. I en stad där det ligger minst ett bageri på varje gata kan det tyckas som ett ganska tacksamt uppdrag, men problemet är att det ligger minst ett bageri på varje gata! 
 
För att bli klokare på detta rådfrågade jag Google om var man hittar Den Perfekta Baguetten i Aix. På bilden här under ser ni alla bagerier som föreslogs. Låt er dock inte luras av att pilarna endast går till J, alla små röda prickar är nämligen bagerier. Och detta är bara kartan över gamla stan som tar 10 minuter att gå rakt igenom. 
 
 
Svaret är alltså att vi inte blivit ett dugg klokare i våra försök att hitta Baguetten, men vi har istället bytt taktik och ska nu testa oss fram genom staden! Tips välkomnas innan vi rullar runt här på våra 28 kvadratmeter av allt vitt bröd. 
 
 

Att göra när man blir sjuk i Frankrike

När man blir sjuk på ett helt nytt ställe kan man inte göra samma saker som när man blir sjuk hemma, dvs sträcktitta på Sagan om ringen-trilogin och sen plöja igenom 10 andra filmer i rad. Här får man istället ha lite fantasi för att inte dö av uttråkning. Här följer en lista över vad jag gjort i ett tappert försök att sysselsätta mig.
 
  • Se på någon av de 10 filmer som finns på datorn
  • Sova
  • Undvika att ramla ner för trappan till sovloftet
  • Dricka te ur pyttesmå koppar som måste fyllas på varannan minut
  • Spela Candy crush saga på mobilen
  • Designa om bloggen
  • Fundera på varför jag bara hade 4 besökare igår
  • 4???? 
  • Vad gör alla andra som är viktigare än att läsa min blogg?
  • Se på någon annan film
  • Eller varför inte samma
Det visade sig helt enkelt finnas en massa saker att göra när man blir sjuk någon annanstans än hemma i Sverige. Spännande.

Långsam dag

Idag ligger jag hemma sjuk på vårt lilla sovloft. Har endast lämnat lägenheten för att inhandla en baguette att äta till soppan, blir så tråkigt annars. Spenderar dagen med att göra läxor, se på film och sova. En Geishas Memoarer har hållit mig sällskap på förmiddagen, vi får se om jag hittar något annat fint till kvällen. 
 
 
 

Fransk skola

Såhär kan det se ut att gå i skolan här i Aix. Några sitter längst fram och talar med fröken Celine, andra sitter längst bak och vinkar till varandra vilket Emma (klasskompisEmma) demonstrerar på andra bilden.
 
Mycket papper och sånt
 
Taggad på att lära sig franska
 

Torsdag = Partydag?

Här i Aix har det visat sig att torsdagar är en av de största partydagarna, där alla nattklubbar har öppet och hela stan är ute om natten. Igår somnade jag efter skolan, men när jag vaknat till gick jag och Emma iväg till Annas lägenhet för lite vin innan festen. Där var Emma och Nikilina och hade picknick på golvet och snart ramlade det in mer folk trots att lägenheten egentligen var lite för lyhörd för det. Efter några timmar av trevligt häng med folk från alla olika grupper i skolan skulle alla till IPN där Axel skulle DJ:a och Lovisa agera mingelfotograf, spännande! Men min hals sa emot så jag, Emma och Ellen gick istället hem i natten. 
 
Aix by night
 
 Jag och min roommate Emma
 
Idag har jag legat däckat framför en film, sovit lite och handlat lite mat. Trot att jag har feber, trist! Men som tur är har vi ledigt idag - precis som de flesta andra fredagar. Ska kurera mig och förhoppningsvis så pass frisk att jag kan göra nåt roligt imorgon! 

Helt plötsligt är dagen slut igen

Idag efter skolan gick jag och några andra tjejer från klassen till ett engelskt ställe här i Aix som är lite av en blandning mellan en bokhandel och ett fik. Book in Bar heter det och ligger på en liten bakgata där det annars bara finns byggställningar och stora porter. Vi vimlade bland böckerna, kikade i lexikon, drack tchai-te och åt goda scones med jordgubbsmarmelad. Till slut stängde dom och vi fick vandra dom 500 metrarna hem till lägenheten. Ibland är det rätt fint att bo centralt. 
 
Amandra bland böcker och tekoppar
 

Att lära sig franska på olika sätt

Igår var jag på bio med Emma och Lovisa. Första gången någonsin på en fransk bio. Visserligen var filmen på engelska men det var fransk text, så lite övning i franska blev det ändå. Vi såg på The Hobbit för det är nästan den enda filmen som spelas på engelska och de andra hade inte sett den än. Vi undrade lite hur det skulle bli med filmen när vi var helt ensamma i den enorma salongen precis innan det skulle börja, men tillslut var vi nog 10 personer som såg filmen och fick välja helt fritt bland de hundratals mjuka stolarna. 
 
 
Fick öva lite extra på att läsa den franska texten när orcherna pratade på mordorspråk som såklart är lite svårt att förstå sig på, men det gick rätt bra tycker jag. Nu ska vi iväg och handla lite innan skolan, håller tummarna för att det inte ligger nån snö på gatan när vi lämnar huset idag!

Snö

Idag när vi vaknade singlade snöflingor ner utanför fönstret. Snöflingor. För en kort sekund tänkte vi igenom våra liv och undrade lite vad som hände, vart var vi egentligen? Stockholm? Skåne? Provence? Ute på gatan smälte snön men det låg några centimeter på stolar och parasoll utanför porten. Suck, jag som trodde en vår i Provence skulle betyda sol och caféer! 
 
En något missnöjd Emma utanför vår port

Idag begravdes vi i grammatik i skolan och trots tre endast timmars skolgång var huvudet helt fullt redan innan halva lektionen gått. Lite som igår ungefär. I övrigt har vi besökt banken och efter en brutal utskällning av en sur kassörska fick vi tag i våra franska VISA-kort och spatserade iväg genom snön. Ikväll väntar bio med några klasskompisar om vi får tag i biljetter, mysigt!
 
 
 
 

Très vite!

Fransmännen pratar väldigt fort tycker jag. Kanske beror det på att jag inte kan franska, eller på att de drar ihop alla ord till något sorts franskt sludder. Idag i skolan lyssnade vi på en fransk låt och skulle försöka uppfatta så många ord som möjligt. Det gick väl inte sådär fantastiskt... Tror jag skrapade ihop kanske 10 ord på 4,5 minut. Bra jobbat. Någon som kan slå mig?
 

Vad är väl ett namn?

En rolig sak som hänt sedan jag kommit hit till Frankrike är att jag delvis bytt namn och fått mig en ny fransk identitet. Mitt namn är numera Maria!
 
 
Väldigt spännande att bland annat mitt franska bankkonto, internet- och telefonabonnemang står i fel namn. Men det gör mig inte så mycket. Speciellt inte då vi fått inte mindre än fyra brev var i vår lilla brevlåda de senaste dagarna, score!

Nice & Eze

Marknad i Nice

På vandring genom gränderna i Nice
Klättrar på bergen i ett regning Eze

Eze

Kallt och blött

Panini och Promenader

Igårkväll ordnade Anton ett storslaget kalas i sin lägenhet här i Aix vilket såväl klasskompisar som andra studenter och vänner här i staden var inbjudna till. Efter såväl lyckade som mindre lyckade försök att prata franska mellan vinglasen ramlade vi hemåt mitt i natten och på vägen hittade vi en hel hög med franska brev i vår brevlåda. Allt som allt ett väldigt roligt initiativ av Anton! 
 
            Emma framför vår gata, Cours Mirabeau
 
Efter en lagom sovmorgon strosade vi iväg neråt La Rotonde framåt tolv. Där mötte vi upp ett tiotal andra svenska vänner innan vi begav oss iväg på jakt efter ett boulangerie med croissanger, pain au chocolat och paninis. När vi fått tag i var sin matbit ockuperade vi ett litet brasseri där vi beställde in både kaffe och choklad. Väldigt mysigt! Efter brunchen promenerade vi iväg genom stan och mötte upp några andra från klassen innan vi splittrades och några gick iväg för att vara kulturella såhär idag när frankrikes kulturhuvudstad (Aix) inveg årets kulturvår medans andra gick iväg för lite att spana i butiker såhär på den franska mellandagsresan. Jag hamnade i den sistnämnda och efter att ha köpt en söt skjorta i en secondhandbutik, där jag även fick köpa bakelser till ägarinnan så att jag skulle få växel - väldigt franskt, gick vi runt på stan mer eller mindre hela dagen. Innan vi vände hemåt handlade vi lite mat och godis i sällskap av Ellen och Lovisa. Till middag lagade vi riktig riktigt mat för första gången sen vi kom hit; pasta med tonfisk, kidneybönor och purjolöksröra! Spännande. 
 
Imorgon väntar en resa till Nice och Eze med hela klassen och säkert några andra ivriga studenter från skolan. Spännande att se hur vi ska hinna dit och hem och faktiskt hinna göra något vettigt på bara en dag. Klockan 8.15 ska vi infinna oss vid la statue de Paul Cezanne, kanske 5 minuters promenad härifrån. Tungt med en så tidig start... Ryktet talar om regn, men vi håller tummarna för att solen som värmt oss den senaste veckan följer med på vår lilla utflykt! 

En skolvecka avklarad

 
 
Nu har det gått fem dagar sen jag kom hit till Aix. Fem dagar i skolan med nya vänner, nya platser, nya gator och inte minst ett nytt språk. Det ramlar in nya intryck och ord hela tiden, och tillsammans med det faktum att det nya språket går galet snabbt och att vår lärare inte pratar ett ord engelska gör att hjärnan går på högvarv dagarna i ändå. Trots endast promenader och skola faller jag utmattad i sömn varje kväll helt slutkörd av intryck och tankar. 
 
Nu börjar allt i alla fall lugna ner sig lite, ordna sig. Internet är igång (äntligen!), den franska mobilen fungerar och snart finns det nog lite rutiner där också. På söndag ska vi på utflykt till Nice och Eze, vilket säkert blir superroligt trots varningar om regn och rusk. Nu ska jag springa iväg på en fest hemma hos en klasskompis som har bott här ett tag och har lite franska kompisar, kanske får jag använda franskakunskaperna något också! 

En första början

Söndagen den 6e januari 2013 satte jag mig på ett flygplan och lämnade Sverige för de kommande månaderna. Lite knappt 10 timmar senare satt jag i en lägenhet i Aix-en-Provence, Frankrike, helt utelämnad åt stadens goda vilja. I den här bloggen kommer man att kunna följa mig och mitt liv, vilket för tillfället innebär studier i en fransk studentstad!